Hírek

Házasítást készítettünk Malatinszky Csabával

A Bordó Blend idén is izgalmas mesterkurzusokat kínált a vörösborok iránt mélyebben érdeklődő résztvevők számára. Ilyen volt például Malatinszky Csaba interaktív „blendkészítő” előadása, ahol a sokak által ismert borász-sommelier bevezetett minket a cuvéek világába.

Házasítást készítettünk Malatinszky Csabával
Malatinszky Csaba (Fotó: Graselly Balázs)

Ha valaki a bordói házasítások iránt érdeklődik, talán nem is igazán találhatna jobb tanítómestert, mint Malatinszky Csabát. Őt megismerve egy egészen más szemlélettel találkozhattunk, ami a borkészítést illeti. A cuvéeiről híres borász, aki sokáig tevékenykedett sommelierként is, kiválóan ismeri a bordói fajtákat, azok képességeit, és a belőlük készült borokat. Számára a borászkodás egy tudatos folyamat, melynek minden lépése tervezett. Fontos, hogy legyen a fejünkben egy idea, amikor belevágunk – mondta az előadásán.

Amikor a Malatinszky Birtok megalakult 1997-ben a területek kiválasztásában francia kutatók is részt vettek. Az ültetvény összeállítása rendhagyó módon történt: nem a termőhelyhez legjobban passzoló fajtákat keresték, hanem a fajtákhoz legjobban passzoló termőhelyet, hiszen a Franciaországban sok időt töltött borász akkoriban már pontosan tudta, hogy mely fajtákkal szeretne dolgozni a későbbiekben. A telepítéseket parcellánkénti vizsgálat előzte meg, fontos volt, hogy a bordói fajták magas mészkőigényét a talajok teljesíteni tudják. Ám azt a bizonyos terroirt az ember hozza létre, jegyezte meg Csaba, utalva megint csak a tudatosságra, amelyre az embernek elengedetlenül szüksége van ahhoz, hogy valami nagy dolgot vigyen véghez.

És hogy mit tudtunk meg magukról a cuvéekről? Azt, hogy a készításük bizony nem egy egyszerű műfaj. Átlagon felüli érzékszervi képességekre van szükség ahhoz, hogy a fajtaborokat egyenként analizálni tudjuk és meg tudjuk találni azokat az arányokat, amelyekben a bor a legharmonikusabb arcát mutatja. A cél egy olyan ital létrehozása, mely tulajdonságaiban túlmutat magukon a fajtaborokon.

Házasítást készítettünk Malatinszky Csabával
Fotó: Graselly Balázs

A házasítás elkészítésénél fontos a csend és a nyugodt környezet, hogy az ember minél jobban tudjon koncentrálni az ízekre. A kóstoló során a közönség egy cabernet franc alapú házasítás mellett döntött, ami nagyon szépen mutatja, hogy a cabernet franc, mint Villány legnagyobb potenciállal rendelkező fajtája egyre több ember fejébe épült be. Csaba pedig egy cabernet sauvignon alapú cuvéet készített el. A kóstolón így tehát a 2015-ös évjárat legjobb alapborait, cabernet sauvignont, cabernet franct és merlot kóstolhattunk egyenként, illetve az általunk kreált arányokban házasítva.

A hosszas kísérletezés közben azt is megtudtuk, hogy mi a szerepe a három fajtának egy házasításon belül. Az általunk olyan nagy becsben tartott cabernet franc legnagyobb erénye Csaba szerint az egyensúly és finesz, míg a merlot puhaságával és gyümölcsösségével, a cabernet sauvignon pedig struktúrájával és erejével veszi ki a maga részét a készítendő borból.

Az eredmény felülmúlta minden várakozásunkat. A készített házasításokkal, mint ha egy egészen új dimenzióba kerültünk volna, ahol a borok legfeljebb hasonlítanak elődjeikre, de semmiképpen sem egyeznek a kiindulási fajták íz- és illatvilágával. Ezek a 2015-ös tételek már ebben a formában is remek bornak számítanak, ám valószínűleg sokkal többet tudnak majd mutatni néhány év érlelés után. Mivel nekünk ezt megvárni nem volt időnk, a kóstoló végén Csaba megmutatott nekünk két különleges tételt a 2006-os és 2007-es évből, melyek közül az egyik bor magnum palackban érett, ami mint tudjuk, egy sokkal hosszabb érlelést tesz lehetővé.

Házasítást készítettünk Malatinszky CsabávalFotó: Graselly Balázs

A két, gyönyörűen érlelt csúcsbor után azt hiszem sokkal közelebb kerültünk Malatinszky Csaba elméletéhez, miszerint igazán jó bor csakis az lehet, ami érlelhető, vagyis kiállja az idő próbáját, és jól áll neki a kor.
A Bordó Blend második mesterkurzusa tehát még a kizárólag fajtaborra felesküdött borkedvelők számára is izgalmas esemény volt, ahol tényleg mindent megtudhatott a közönség, amit a cuvéekről lehet/érdemes/kell tudni.

FORRÁS

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább